vrijdag 22 juni 2012

Johannes

Matthias Grünewald

Het Isenheimer altaar van de schilder Matthias Grünewald in Colmar toont ons links naast de gekruisigde de grootse gestalte van Johannes de Doper. Achter hem lezen we in het Latijn de woorden "Hij moet groeien ik moet afnemen." Daarbij wijst hij duidelijk naar de gekruisigde. Johannes wordt hier met het witte lam afgebeeld, het offerlam, het lam Gods dat de zondenlast der wereld op zich neemt.

Met deze uitspraak beklemtoont Johannes opnieuw het keerpunt in de tijd. Zelf tot grote hoogte meegegroeid, wijst hij op degene, die nu op aarde klein geboren is en in de toekomst in de mensen tot grote hoogte groeien wil. In die zin is de tijd van Johannes voorbij, hij moet afnemen.

Juul van der Stok

woensdag 20 juni 2012

Na de dood



We willen tijdens ons leven graag op reis, andere landen zien. Als we op reis gaan , bereiden we ons meestal grondig voor - helemaal als we gaan emigreren. Ook een routekaart en/of navigatiesysteem, waarbij een stem ons de weg wijst, ontbreekt niet. We moeten wel alert blijven en ons niet gedachteloos laten leiden. We pakken onze koffers en zijn zoveel mogelijk op van alles en nog wat voorbereid. Er is op aarde zo'n grote verscheidenheid aan landschappen; zou dat in de geestelijke wereld ook niet zo kunnen zijn?

En... als we gaan sterven? We horen nog al te vaak: "dat zien we dan wel" of: "dat kun je niet weten"! Zijn we werkelijk op zoek gegaan? Is het angst die ons van het sterven afkeert?

We zien en beleven na het sterven in de geestelijke wereld slechts dat, wat we ons hier op aarde reeds aan voorstellingen van de geestelijke wereld eigen hebben gemaakt. Onze verbinding met de aarde, onze gang door het leven op aarde heeft nu eenmaal een betekenis die door niets vervangen kan worden. Als wij tijdens ons leven niet over de geestelijke wereld hebben nagedacht, als we slechts materialistisch voortgeleefd hebben, erger nog: als we met de gedachte "dood is dood" hebben geleefd, dan zien en herkennen we nauwelijks iets in de geestelijke wereld. Als we ons op aarde reeds oriënteren, is dat ook een grote hulp voor onze gestorvenen. Wij zullen doorwerken in hun rijk en zij zullen doorwerken in ons leven.

uit: Na de dood - Hoe bereiden we ons voor op het leven na dit leven?
Renée Zeylmans

dinsdag 5 juni 2012

het Schoenlappertje




bewerkt voor kleutereuritmie door
Godelieve Meijer

Afbeeldingen uit het boek:





zaterdag 2 juni 2012

Het egeltje



De egel komt in 't eendere schemeruur
schuifelen langs de plavuizen van de schuur.
De ademsporen van zijn spitse snuit
gaan op de kille stenen aan en uit
omtrent de stille mens, die met geduld
zijn schuwheid went en de aarden schotel vult
en wacht, totdat de kleine ruige hand
zich tastend vastgrijpt aan de schotelrand.
Dan drinkt het dier. Even, als in verstaan, 
zien twee bevredigden elkander aan.
Ida Gerhardt

vrijdag 1 juni 2012

De wil van U



Hoe kun je als leerkracht meer toekomstgericht werken. Voor een studie op het antwoord op deze vraag moet u bij het boek De wil van U zijn, geschreven door vrijeschoolleraar Henk Kranenborg. Het boek ontstond door een serie artikelen die Kranenborg, als reactie op de invloed van de inspectie in scholen, publiceerde in de Lerarenbrieven, een maandelijks blad voor vrijeschoolleraren.
De wil van U is een studie waarin de zeer populaire Theorie U van Otto Scharmer wordt toegepast op de praktijk van het lesgeven om meer toekomstgericht te kunnen werken. Daarbij geeft Kranenborg een uitgebreide beschrijving van het U-proces van Scharmer, en koppelt deze aan werk van Steiner en diverse verhalen en sprookjes.
Het wordt duidelijk dat Kranenborg een cultuuromslag in het vrijeschoolonderwijs wenst en nodig acht, en daarmee is het een leraar die toekomstgericht durft te kijken.

Bespreking van Kirsten Flierman in Motief 163 juni 2012