donderdag 13 juni 2013

'Goh!' Onbegrepen gedrag Bron van creativiteit

Albert de Vries en Thijs Schiphorst

Het is maar al te verleidelijk om direct te beginnen met gangbare interpretaties in de trant van ‘dit is het zoveelste boek over…’. Ja, waarover eigenlijk? 
Eén van de raadgevingen in het boek: volg iets, ook al snap je niet direct de inhoud, neem de situatie zoals die is, door ‘ja’ te zeggen. Daarbij is het een uitdaging dit niet-weten zo lang mogelijk uit te houden. Door ‘ja’ te zeggen tegen de situatie, sta je stil bij wat er is. Je neemt het in je op en benoemt, wat er is. De auteurs noemen dit ‘mediterend inkeren’. 
De volgende stap in dit proces is dat je datgene wat er is, een plek geeft en het daar houdt waar het thuis hoort: ‘passend plaatsen’. 
Na dit toegepast te hebben en ‘ondergedoken’ te zijn, wil je als derde stap in het proces, schrijven ze, voelen en ervaren dat het proces, dat beschreven staat ook klopt. De auteurs willen mensen, die samenwerken met mensen al of niet met een verstandelijke beperking en autisme, tools geven zodat je kunt omgaan met ‘moeilijk of onhandelbaar’ gedrag. Dit heet in het boek ‘onbegrepen gedrag’; je kunt gedrag dat als moeizaam of onmogelijk beleefd wordt met hun methode positief als bron van creativiteit zien. 

Heel systematisch aan de hand van drie voorbeelden onthullen de auteurs de voortgang in dit proces. 
Het eerste deel gaat over het thuisraken in en leren werken met deze methode. Je vindt er zelfs voorbeelden van hoe je het op papier(werkbladen) kunt noteren zodat het proces transparant is. 
In deel twee wordt het ‘ontdekkend samenwerken’ in een team beschreven. Dit gebeurt op dezelfde zorgvuldige manier. Ook hier veel heldere voorbeelden van hun methode van ontdekkend samenwerken. 
In deel drie is er aandacht voor ‘verbindend wekken en sturend leidinggeven’.  
 Tenslotte vind je in deel vier een aantal onderwerpen geschetst vanwaaruit zij werken zoals:  de vrije wil, het meebewegen met behoud van eigen oriëntatie, ervaringen verdichten, de intuïtieve handeling  als inspiratie voor deze methodiek. 

Is dat wat de auteurs in de titel beloven ook tevoorschijn gekomen in het boek? Veel meer dan dat, naar mijn idee! Het boek heeft ook nog eens een ‘glanzend randje’ door de mooi verzorgde en afgewogen lay-out. De inhoud is weliswaar bedoeld voor mensen die in de zorg werken. Maar na lezing zie ik het als een praktisch werkboek voor een grotere groep mensen. Wie wordt er niet dagelijks geconfronteerd met het fenomeen ‘onbegrepen gedrag’ ? Door de zienswijze en tips die Albert de Vries en Thijs van Schiphorst aanreiken, krijg je een nieuwe uitdaging om mee aan de slag te gaan. Het boek is praktisch bruikbaar in het dagelijks samenleven en samenwerken. Het is een praktisch bruikbaar boek dat hopelijk veel afnemers vindt, die, als ze uit hebben, een zucht slaken: 'goh,  wat een geluk dat dit boek verschenen is!' (goh = gelukte onverwachte handeling)

Marijke Steenbruggen