dinsdag 21 januari 2014

Die Erkenntnis der Engel




Manfred Krüger.


Niet alle engelen zijn aan elkaar gelijk! Als je kijkt naar de vele afbeeldingen van engelen die er bestaan kun je dat in al het gewapper met vleugels wel eens vergeten en ze net zo bekijken als een veld met madelieven.

Maar dat klopt niet,  je ziet ze niet zo maar rondvliegen. Wij zijn voor die wereld waarin zij verkeren meestal ziende blind.  Wil je met hun levenssfeer kennismaken dan kan dat met de ogen van het hart. Heb je dat nog niet ontwikkeld dan is er de mogelijkheid om kennis met ze te maken via het werk van kunstschilders of beeldhouwers die geïnspireerd waren en ze in hun werk zichtbaar hebben gemaakt.  Schilders, beeldhouwers en ambachtsmensen  in de middeleeuwen wisten nog dat er hiërarchieën waren in de engelenwereld en gaven dit aan door het aantal vleugels, de ogen op vleugels of door attributen die bij hen hoorden.

Manfred Krüger heeft vele  jaren naar engelen gekeken en er een prachtig boek over geschreven. Je zou kunnen zeggen dat het een  kroniek is van de gehele engelenfamilie.  Hij beschrijft de verschillen tussen de hiërarchieën,  wat engelen doen, welke taken ze hebben, wat ze verzorgen en met wie ze samenwerken.
Er staan prachtige platen in waarover hij kleine beschouwingen geeft waardoor je de uitnodiging krijgt de plaat goed te gaan bekijken en ontdekt dat er veel meer te  ontdekken valt dan je denkt.  Het boek is mooi verzorgd uit gegeven en heeft een leeslint; echt een boek om in de wintertijd te lezen.